Trailerstik

Her finder du vores udvalg af smarte trailerstiks, som er nødvendige for at skabe forbindelse mellem din bil og din trailer, fx for at tænde lyset på traileren.

Filtrér

Læs mere om Trailerstik

Trailer adapter (13 til 7 poler) Work it
 2 Anmeldelser
Trailer adapter (13 til 7 poler) Work it
Trailer adapter (13 til 7 poler) Work it
 2 Anmeldelser

Tilslut 7-pol stik til bil med 13-pol stik
Adapterstik til trailer

Læs mere På lager
Trailer adapter (7 til 13 poler) Work it
Trailer adapter (7 til 13 poler) Work it
Trailer adapter (7 til 13 poler) Work it

Tilslut 13-pol stik til bil med 7-pol stik
Adapterstik til trailer

Læs mere Fjernlager
Levering: 2-4 hverdage
Senest 2. maj 2024

Stort udvalg af trailerstik

Her på siden finder du vores store udvalg af trailerstik.

Alle trailere, fra små trailere til haveaffald, til store heste- eller bådtrailere, skal forbindes elektronisk med din bil.

At lede efter det rette trailerstik kan være besværligt, og der er mange forskellige former for adaptere og stik.

Hvis du sørger nogle fra udlandet, vil du eksempelvis hurtigt opdage at der findes flere forskellige varianter, i modsætning til de to forskellige der findes i Danmark.

3 ting du skal vide når du kigger på trailerstik

Et trailerstik, også kendt som afhængerstik, bruges i forbindelse med tilkobling af en anhænger til dit køretøj; eksempelvis en trailer eller campingvogn

I Danmark bruges anhængerstik oftest i overensstemmelse med ISO 1724.

ISO står for International Organization for Standardization, og er en international standardiseringsorganisation, sammensat af repræsentanter fra forskellige nationale standardiseringsorganisationer.

ISO er den organisation, der står bag mange af de standarder du bruger i hverdagen, såsom standardstørrelsen for papirstørrelser, såsom A4-papir, samt standarden for valutakoder, og nationale tegnsæt.

ISOs anhængerstik har syv ben til lys, men nogle nyere moderne campingvogne bruger eksempelvis et stik med 13 ben.

#1 - De mest almindelige former for propper

I Danmark findes der to typer stik, henholdsvis en 13 polet stik og 7 polet stik.

Om end at mange nyere modeller efterhånden er udstyret med 13 polet stik, kan du stadig finde den 7 polede ved flere trailere, båd- og hestetrailere, samt biler.

7-polet stik er delt op i 7 poler, der er henholdsvis:

  • Venstre blinklys
  • Ledig strøm
  • Stel
  • Højre blinklys
  • Højre kørelys
  • Bremselys
  • Venstre kørelys

7-pol stikket fås enten fladt eller rundt, hvor den runde kan fås i enten en større eller mindre størrelse; den store bruges hovedsageligt ved lastbiler og stort maskineri. 

Du kan også koble et 7-polet stik til nogle 13-pol stik, men du kan her risikere at skade dine enheder; det er dog en hurtig løsning, hvis du akut har brug for en trailer eller lignende.

Der har været komplikationer med at kredsløbet har en større risiko for at blive skadet i den runde variant, men det sker oftest også i forbindelse med for meget strøm, der løber igennem.

Hvorimod den 13-polet stik består af 13 poler, hvoraf 8 af dem er forbundet med bilen:

  • Venstre blinklys
  • Tågebaglys
  • Stel
  • Højre blinklys
  • Højre kørelys
  • Bremselys
  • Venstre kørelys
  • Baklys

13-polede stik bliver mere og mere almindelige, og du kan ofte støde på dem i nyere modeller af campingvogne, og nogle type biler.

De er oftest også mere ihærdige end 7-pol stik, og er derfor ideelle til store campingvogne, eller tungt læssede trailere, eksempelvis, hvis du skal flytte.

13-polede stik har et bedre greb i kontakten, og har typisk også en længere levetid end 7-polede stik.

Hvis du finder det nødvendigt, kan du selv skifte dit trailerstik fra eksempelvis et 7-polet til et 13-polet stik, om end at der opfordres til at du konsulterer en professionel først.

#2 - Trailer adaptere

I tilfælde af at du finder ud af at din trailers stik ikke er kompatibel med din bils stikkontakt, kan du heldigvis finde adaptere.

Denne type misforståelser sker ofte og det er netop derfor at der er et stort sortiment af forskellige adaptere, alt efter hvad folk kan have brug for.

Oftest er de heller ikke særligt dyre, og der findes mange forskellige varianter alt efter hvad type uoverensstemmelse der er sket.

Adapterne kan selvfølgelig kun virke, hvis deres opbygning stemmer overens med både stik og stikkontakten på hver ende.

Du opfordres derfor til, at hvis du køber en adapter, og derefter finder ud af at din trailer og bil stadig ikke interagerer med hinanden, bør du opsøge en professionel, der kan hjælpe dig med at diagnosticere problemet.

#3 - Sådan kobler du din trailer fast

Hvis ikke du er vant til at koble din trailer fast, kan du risikere at komme til at ødelægge dit trailerstik, hvis ikke du gør det rigtigt.

Derfor er det vigtigt at du starter med at, hvis din trailer har en sikkerhedskæde eller et kabel, sætte det fast i sikkerhedsøjet ved anhængertrækket.

Det er vigtigt, at det ikke hænger om trækket, for så risikere du at kablet falder af, hvis traileren hopper af anhængertrækket; dermed mistes den sikkerhedsmæssige funktion.

Hvis din trailer har en håndbremse, bør du parkere koblingsgrebet lige hen over anhængertrækket, og trække håndbremsen; så sikrer du at din trailer ikke triller væk.

Hvis du kobler en trailer med bremse bag på din bil, bør du altid sikre den med sprængwire i et “øje” på bilens anhængertræk.

Når du skal tilkoble kablet, vil du opleve at det enten er et 7-polet eller 13-polet stik.

Er der forskel på trailerens og bilens stik, kan du nemt finde adaptere; husk at hvis du kigger på han- og hun-stikkene, vil du kunne se en tap, der kun kan placeres ét sted.

Sættes dette omvendt på, kan stikket ikke skubbes helt i bund.

Når kablet er tilkoblet, skal du spænde traileren fast på kuglen; det er her essentielt at bremsen på din trailer er trukket.

Du sænker derefter tilkoblingen langsomt ned over anhængertrækket indtil håndtaget på dit koblingsgreb bliver vandret.

Hvis din trailer ikke har næsehjul, bør du løfte koblingsgrebet hen over anhængertrækket og lade det falde ned indtil dit håndtag ligger fladt.

Husk at sikre at koblingsgrebet er forsvarligt fæstet på anhængertrækket.

De fleste trailere har en ekstra knap på håndtaget, samt ofte en farvekode, der viser om traileren er korrekt fastspændt.

Du kan også prøve at trykke på den trekant der er lige bag koblingsgrebet for at se om det er fastspændt; har du et næsehjul, kan du løfte traileren op.

Hvis du samtidigt løfter bilen i anhængertrækket, er det en forsvarlig sammenkobling.

Disse skridt er nødvendige for at du har en forsvarlig sammenkobling, og dermed undgår skader på dit trailerstik.

Grunden til at du undgår det ved at følge disse, er at traileren ikke falder af under kørslen, og dermed ikke river i stikket; i værste tilfælde vil du risikere at stikket decideret rives ud af bilen, hvilket kan medføre store skader.


 

 

Betalingskort

 

 

 

Samlet score: 4.7 af 5

avXperten
MenuKontaktKurvSøg
Dag-til-dag levering
Alle hverdage, året rundt
Robotstyrede priser
Sikrer dig en god pris
60 dages returret
Vi hjælper altid
E-mærket
Godkendt siden 2007