Gipsanker

Gipsanker til montering af gipsplader eller hænge ting på en gipsvæg. Gipsankeret skærer sig ind i materialet, så du får en sikker montering.

Læs mere om Gipsanker

Gipsanker - Sikker Montering til Gipsvægge

Her på siden finder du vores udvalg af gipsankre.

Næsten hver dag, et eller andet sted i Danmark, falder noget nært og kært ned fra nogens væg eller loft; det kan være til stor gene, og samtidigt også skade både din væg og hvad end der falder på gulvet.

Et gipsanker er et fastgørelseselement, der kan fastgøre en genstand til en anden i situationer, hvor skruer, søm, klæbemidler eller andre simple fastgørelsesmidler enten er upraktiske eller ineffektive, såsom eksempelvis gipsvægge.

To almindelige overflader, hvor ankre er nyttige, er eksempelvis på ekstremt hårde overflader såsom beton, og på hule overflader såsom døre, vægge og lofter, især hvor der ikke er nogen praktisk træstuds eller bjælke bag overfladen.

Med alle de forskellige typer ankre der findes på markedet, kan mange blive fristet til at give op og gå væk.

Disse praktiske ting hjælper os med at hænge alt fra billedrammer til små apparater op, men det kan være forvirrende at vælge den rigtige type.

Alligevel, hvis dit hjems vægge er lavet af gipsplader, kan du ikke bare tage fat i en hammer og søm og håbe, at det hele ordner sig.

Du skal typisk bruge et kraftigt gipsanker til at holde dit nye spejl eller kunstværk sikkert på plads på væggen.

Der er mange stilarter af ankre, og hver af dem har forskellige styrker og svagheder.

Et anker, der er stærkt, når det installeres i gipsvæg, er muligvis ikke så stærkt i beton, og det kan også gælde den anden vej.

Måske er det største problem med ankre, at de næsten alle føles stærke, når de først installeres, men over tid vil dog et anker, der ikke passer til væggens materiale, til sidst løsne sig og forårsage skade på væggen, dit ophæng og lignende.

Denne forvirring forværres af producenter, der sælger håndklædestænger, små skabe og andre ophængs-genstande, hvor der muligvis høre gipsankre med, der ikke er stærke nok til jobbet.

Af hensyn til flere forskellige årsager, er de billigste ankre nogle gange inkluderet uden instruktioner vedrørende sikrere, alternative monteringsmetoder; dette kan ofte gøre mere skade end gavn, og typisk vil der heller ikke gå lang tid, før at dine enheder falder af væggen.

3 ting du bør overveje når du kigger på et gipsanker til din væg

Meget ligesom navnet antyder, er et gipsanker en enhed, der "forankrer" noget, du hænger på væggen.

Selvom du måske kan slå et søm i gipsvæg og hænge noget let, såsom en kalender, er vægpladen tynd (typisk kun en halv tomme tyk) og er skabt ved hjælp af relativt bløde materialer som gips og papir.

Blødheden af ​​gipsvæg-materialer kan blive et problem, når du vil hænge ting, der vejer meget mere end et indrammet foto, såsom et stort maleri eller en flydende hylde.

Derfor, fordi gipsplader er for svage til at hænge ting på, er et gipsanker ofte nødvendigt, og ankeret giver dig dermed typisk mulighed for at indsætte skruer i væggen uden at få den bløde gipsplade til at smuldre rundt om den.

Gipsankre er også ofte ret dybe for at kunne modvirke vægten af ​​det, du fastgør til væggen.

#1 - Hvor meget vægt kan et gipsanker holde?

Det er svært at sige præcist hvor meget vægt et gipsanker kan holde til, men styrken af ​​ethvert gipsanker afhænger af en række variabler, såsom:

  • Typen af ​​objekt, der hænges.
  • Typen af ​​overflade ankeret er installeret på.
  • Tilstanden af overfladen
  • Typen af ​​anker

For eksempel kan du med held hænge et 10 kg tungt antikt kablet spejl med en skrue i et plast ekspansionsanker (i gipsvæg), hvor kraften er nedadgående.

Det samme anker og skrue kan muligvis ikke understøtte et 10 kg tungt kabinet, hvis kabinettet har en tendens til at trække ankeret udad; dette kan betyde ødelagte værdigenstande, og derfor er det hele er relativt, med henblik på ankerets styrke.

Med henblik på hvert type ankers belastningsdata, er det vigtigt at være opmærksom på at det mere er relativ styrke mellem typerne af ankre, og ikke regler eller faste retningslinjer.

Hvis din væg eksempelvis er strukturelt svag, er blevet repareret, har vandskade eller lignende, er det umuligt at kende den sande styrke uden test på stedet.

#2 - Ekspansionsankre og hulmursankre

Ekspansionsankre bruges i tykke, solide materialer, såsom beton, mursten, mørtel, metaller eller endda træ, og virker ved at udvide sig, når der skrues en skrue eller bolt ind i dem.

Ekspansionsankre er kun så stærke som det materiale, de er monteret i, så hvis et ekspansionsanker er installeret i et blødt materiale (såsom gipsplader), kan det se ud til at være stærkt, men styrken er minimal, og det vil til sidst løsne sig og/eller trække sig ud, hvis der er for meget stress sat på det.

Ekspansionsankre i plast er et af de mest brugte former for vægankre, og fås i en række størrelser og designs.

Større plastankre vil acceptere større skruer og har derfor også en større holdekapacitet.

De kraftigere "ribbede" ankre vil give den største gribestyrke, uanset vægmaterialet.

Hulmursankre vil derimod ikke fungere i faste materialer, men er i stedet designet til at blive brugt i tynde materialer eller på hule vægge.

De har hver især en unik måde at sprede sig inden for væggens hulning, og når det først er spredt, kan ankeret ikke trækkes tilbage gennem det mindre installationshul.

Styrken af ​​et spredeanker er altså proportional med størrelsen af ​​"spredningen"!

Når en skrue er installeret i et plastikanker, udvider den sig og udøver kraft mod materialet, den er installeret i.

#3 - Gipsanker med gevind

Denne type anker er dybest set en stor møtrik med udvendig gevind med en spids på enden, og de store gevind er beregnet til at holde fast i gipsplader.

For at installere disse ankre anbefales det, at du først bruger en syl til at slå et lille hul på størrelse med punktet i gipsvæggen; selvom de er designet til at være selvstartende, giver dette starthul dig en mere nøjagtig installation.

Du kan derefter skrue ankeret ind i gipsvæggen med eksempelvis en skruetrækker, indtil hovedet er fladt mod vægoverfladen.

Disse kan eksempelvis også installeres med en almindelig boremaskine eller lignende.

Overfladen af gipsvæggen kan forvrænge, rive eller let "spænde", når ankeret er installeret, hvilket er helt normalt og forventeligt.

Den spidse ende af den metalliske version spredes åbent i væggen, når en lang skrue monteres.

Denne spredning tilføjer ikke nogen styrke til ankeret, men derimod er spidserne bare ved at gøre plads til skruen.

Faktisk kan spidserne brækkes af inden montering, hvis der ønskes mindre indtrængning i væggen. Du skal dog forbore et lidt større hul for at de store gevind kan få fat i gipsvæggen.


 

 

Betalingskort

Samlet score: 4.9 af 5

avXperten
Sprog: DA flag NO flag
Menu Kontakt
Kurv
Søg
Vi sender pakken i dag
Bestil inden kl. 20.30
Robotstyrede priser
Sikrer dig en god pris
60 dages returret
Vi hjælper altid
E-mærket
Godkendt siden 2007