Økser
Her ser du vores komplette udvalg af økser til brug derhjemme eller på jobbet. En kvalitetsøkse er helt essentiel til at kløve brænde til brændeovnen m.m.
Kan kløve stammer/grene op til Ø20cm
Stødabsorberende overflade
Kileformet hoved
Designet til at kløve brænde
Kileformet hoved
Designet til at kløve brænde
Kileformet hoved
Optimal til at flække/kløve træ på langs
Letvægts kvalitets økse
Handy størrelse og vægt
Kan kløve stammer/grene op til Ø20cm
Stødabsorberende overflade
Letvægts kvalitets økse
Handy størrelse og vægt
Økser til mange opgaver
Her på siden finder du udvalget af økser, som kan bruges både i haven og skoven, til forskellige opgaver.
En økse kan ikke blot bruges til at fælde et træ, men også til at tilpasse træ til for eksempel brændeovnen.
Der findes mange forskellige typer af økser og alle har deres egne særprægede egenskaber og fordele.
Uanset om du skal bruge øksen til konkurrence formål, til opgaver i haven eller i skoven, så finder du økser, specielt tilpasset til det specifikke formål.
Der findes grundlæggende fire øksetyper til have og skov, og derudover 2 typer af konkurrence økser.
Øksetyper til have og skov:
- Håndøkse
- Skovøkse
- Flækøkse
- Snedkerøkse/Bila
Øksetyper til konkurrence:
- Kasteøkse
- Hugøkse
De 4 øksetypers egenskaber og formål
Herunder finder du lidt mere information om de 4 øksetyper til skov og havebrug, så hvis du ikke kender dem i forvejen, kan du finde hjælp til at vælge den rigtige type til dit formål.
Vær opmærksom på at, uanset hvilken øksetype du vælger, du med fordel kan tage et kursus i økse håndtering og sikkerhed.
#1 - Håndøkse
Håndøksen er en lille og handy økse, som ofte også kaldes en spejderøkse, på grund af dens lille kompakte størrelse.
Håndøksen er rigtig god til mindre opgaver i haven som for eksempel at hugge grene og pindebrænde.
Håndøksen fås med forskellige skaftlængder og forskellig udformning af hovedet, og fælles for dem er at de er bedst egnet til fin hugning af mindre grene.
Håndøksen er let at håndtere og har stadig noget vægt bag sit hug.
På grund af skaftets korte længde er denne øksetype ideel til at have med på telt- eller spejdertur.
#2 - Skovøkse
Skovøksen er en del større end håndøksen, både hvad angår hovedets størrelse, skaftets længde og øksens samlede vægt.
Skovøksen skal oftest håndteres med begge hænder og det lange skaft, gør den ideel til fældning af træer, som ikke har en alt for stor omkreds.
Du kan også bruge skovøksen til afgrening af træer eller buske, og den er i det hele taget en god alsidig økse, uanset om du har en lille have, en stor gård eller en skov, du skal passe.
Du skal være opmærksom på at det lange skaft også betyder at øksen kan være lidt sværere at styre en håndøksen.
#3 - Flækøkse
En flækøkse bruges ofte til at kløve brænde til brændeovnen, men kan også bruges til at flække træer.
Flækøksen har ofte en sløvere æg og et mindre hoved end de andre øksetyper, for at undgå at øksen sætter sig fast i træet.
Skaftet er også langt og beregnet til at blive brugt med begge hænder og hovedet er kileformet, som fungerer som en kile, der betyder at træet flækker.
Flækøksen findes i mange forskellige vægtklasser, så vælg en vægt, der passer til dig, så du ikke bliver træt i kroppen efter få hug.
Overvej også at kigge på en økse, hvor hovedet er spændt ekstra fast, så du ikke risikere at øksen taber hovedet og risikerer at ramme mennesker eller dyr.
#4 - Snedkerøkse/Bila
Snedkerøksen og Bila er to typer af økser, som primært bruges til at lave skulpturer i træ eller lave detaljer i møbler, og de er kendetegnet ved at de er små og ofte kun betjenes med en enkelt hånd.
Disse typer økser er til forskel fra de andre typer ofte meget skarpe, da det bruges til både at hugge og skære gennem træet, for at få den højeste præcision.
4 ting du skal vide når du kigger efter økser
Det store udvalg i økser kan godt virke lidt uoverskueligt og derfor er der herunder samlet nogle punkter, som du kan kigge efter når du skal vælge en økse til dit behov.
#1 - Hvad skal øksen bruges til?
Når du skal vælge den rigtige økse, så er det vigtigt at du tænker over de opgaver du forventer at øksen skal løse for dig, hvor lang tid de tager og hvor store træer eller grene du arbejder i.
Der kan være stor forskel på hvilken økse du har brug for, alt efter om du skal hugge pindebrænde eller kløve store stykker brænde.
Derfor kan det hjælpe dig til at finde den rigtige økse at overveje opgaverne, for måske kan du nøjes med en mere universel øksetype, frem for en specialiseret økse, og på den måde kan du bruge øksen til flere projekter.
#2 - Størrelse på øksen
Når du skal finde den rigtige størrelse på øksen er der to ting du skal overveje, nemlig skaftets længde og øksens vægt.
Du kan måske blive fristet til at tro at en tung økse er mere effektiv end en der er lettere, men i så fald tager du fejl.
En tung økse er kun mere effektiv, hvis du har styrken og højden til at få svingkraft i øksen og ikke kun kan svinge den en enkelt gang eller to før kroppen giver op.
Det er ikke alene vigtigt for din evne til at løse opgaven, men også for din sikkerhed, at du vælger en økse der rent størrelsesmæssigt passer til dig.
En for tung og langskaftet økse, kan være svær for dig at styre og dermed er risikoen for at du rammer ved siden af eller får skader betydeligt større end med en økse der passer til dig.
Skal du bruge øksen i flere timer i træk, kan det være en fordel at vælge en lidt lettere økse end du ellers ville have gjort, det kan nemlig betyde at du kan holde til opgaven i længere tid end hvis du bruger en tung økse.
Skaftets længde har betydning for den kraft du kan overføre til øksen, jo længere skaft jo lettere er det at overføre kraft til øksen, det kræver dog at især en ting er opfyldt.
Skaftet må ikke være for langt i forhold til din højde, for så går tommelfingerreglen op i røg, for så kan du under alle omstændigheder ikke på den optimale svingkraft ud af øksen.
Derfor bør du vælge en økse der passer til dig, din styrke og højde, for at få det mest optimale ud af din nye økse.
#3 - Materialer på skaft
Den type skaft man oftest ser på en økse er lavet af træ, ofte asketræ, som er et hårdt træ, men det er muligt at finde økser med andre materialer i skaftet, som er lettere rent vægtmæssigt.
Skaftet kan for eksempel være fremstillet i fibercomposit eller glasfiber, som er væsentligt lettere end træskaftet, og som samtidig har en stødabsorberende effekt, der gør at du minimere belastningen fra stødene i arme og skuldre.
#4 - Typen af stål
Typen af stål som hovedet på øksen er lavet af bestemmer blandt andet holdbarheden på øksen og kvaliteten af øksen.
For eksempel er et dobbelthærdet øksehoved mere holdbart end et almindelig øksehovede og har stålet ligeledes en antifriktions egenskab, kan det betyde at træet lettere slipper hovedet.
Stålet kan have forskellige hårdhedsgrader og kan være forskellige alt efter om du køber en økse til bløde træsorter frem for en økse til hårde træsorter.
Alt fungere godt og det er en fornøjelse at handle med AV experten.
7. oktober 2024