Syl

En Syl er et traditionelt og smart værktøj, som både kan bruges fx til at hygge is ud med, eller endda til de som arbejder med læder og skal have lavet huller.

Filtrér

Læs mere om Syl

Syl - Et praktisk værktøj at have liggende

Her på siden kan du se vores udvalg af syle.

Før moderne køleskabe, blev syle brugt til at hugge mindre stykker af is af, som bruges til eksempelvis at holde drikkevarer kolde.

Navnet syl henviser i bund og grund til en række små spidse redskaber, der har en skarp metal klinge (ofte en stang med formet spids).

En syl har mange formål, og du kan få stor glæde af en, så længe du ved hvad du skal kigge efter.

4 ting du skal overveje når du kigger efter en syl

Der findes flere forskellige typer syle, alt efter hvad du skal bruge den til.

De sælges typisk som individuelle værktøjer, og nogle gange kan du opleve at selve skaftet og klingen sælges separat.

Syle er en af de vigtigste redskaber indenfor læderarbejde, da det er det værktøj der laver sylhullerne; du vil dog typisk oftest kunne se dem bruges til is.

#1 - Typer af syle

I den reneste og klareste forstand, er en syl et metal skaft med en skarp ende; tænk på det som et søm sat fast til et håndtag.

Der findes mange forskellige typer syle, såsom til læder- og kanvas-arbejde, eller til træarbejde, hvor sylen er en af de mest ikoniske stykker værktøjer.

Sylen er et simpelt værktøj med et simpelt formål:

Syle er et pointeringsværktøj, der minder meget om en issyl, og bruges til at lave huller i hvad end materiale du arbejder med, om det er blødt eller hårdt træ, læder, metal, stof, eller andet.

#2 - Det kan du bruge en syl til

Syle anvendes i en række forskellige brancher, og derfor findes der også mange forskellige varianter af det kendte værktøj alt efter om de bruges til tømrere, skræddere, eller sejlmagere.

Typisk vil du finde syle hos tømrere og snedkere, da det er et meget populært værktøj indenfor træarbejde; her har de flere forskellige formål alt efter størrelse og klingetype.

Nogle syle bruges til at lave fordybninger i træ og andre materialer, hvilket kan hjælpe med at hamre eller skrue søm og skruer i.

Klingen placeres på tværs af træets fibre, og skærer dem derfor over, når der lægges tryk i.

Herefter drejes den 90°, hvilket fordriver fibrene og laver et hul; denne skærene bevægelse forebygger også at træet splitter langs fibrene.

Andre syle bruges til at skrabe en linje, der skal følges af en håndsav eller mejsel, når der laves led i træ, eller lignende projekter.

Disse type syle minder mest af alt om en stålspids hvis tip er blevet slebet skarpt.

Tippen af sylen trækkes derefter langs træet, hvilket efterlader en lang fordybning; dette kan også bruges til at markere et punkt ved at presse tippen ned i træet.

Generelt bruges disse typer syle til at måle dimensionerne og markere træets fiber.

Syle som disse bruges traditionelt i læderarbejde, hvor de kan optegne mønstre på læderet; nogle gange bruges de også til stålplader, hvor de kan skære linjer og lave huller med lethed.

Der findes også syle til skrædderarbejde; her bruges de, meget lig de andre varianter, til at lave huller i forskellige typer materialer, eller endda forstørre eksisterende huller.

De kan derfor bruges til at sy tunge materialer såsom læder og kanvas.

Syle til skrædderarbejde minder meget om de andre varianter i det at det er en metalstang som slutter i en spids tip, men her kan de nogle gange også bøje.

Nogle syle til skrædderarbejde har også øjne i spidsen, så de kan trække tråd gennem huller, og dermed hjælpe dig med at sy.

Selvom at disse syle ses i skrædderarbejde ofte, er de også meget populære hos skomagere og andre i læderbranchen, men grundet deres evne for at lave låsesøm, når de syer, er de også blevet et uundværligt værktøj for mange, når det kommer til bogbinding.

#3 - Har du brug for en syl?

På trods af at en syl ikke ofte er et nødvendigt værktøj for den almene person, er det et værktøj du øjeblikkeligt kan mærke du mangler, hvis du ikke har det liggende.

Arbejder du med læder eller som skomager, eksempelvis, er en syl et nødvendigt værktøj at have liggende, da forskellige klinger og forskellige størrelser kan bruges til og lave ethvert størrelse hul, hvilket både bælter og huller til snørrebånd kræver.

Arbejder du ikke med læder til dagligdag, kan det ofte ikke være nødvendigt at købe en syl, da der er andre typer værktøj som kan erstatte den, men det giver ofte ikke de samme rene resultat du får ved en syl.

#4 - Sylens forskellige designs

Ligesom mange andre former for værktøj, kommer syle i forskellige størrelser, omfang, og typer greb.

Det er derfor vigtigt at tænke over hvad præcist du skal bruge din syl til, da det typisk er det største pejlemærke du kan gå efter, når det gælder hvilken syl du bør vælge.

Omfang

Sylens omfang henviser til selve omfanget på sylens klinge og dermed også størrelsen på hullet den laver i træet.

Der findes syle i mange forskellige størrelser, og derfor er det vigtigt at tænke over hvad du præcist skal bruge den til.

Greb

Grebene kommer i forskellige størrelser og designs, både løgformede og ergonomiske ligesom eksempelvis skruetrækkere.

Løgformede greb kan give dig mere at trykke mod med din håndflade, så du får et dybere hul eller når du arbejder med hårdt træ.

Hvis du derimod ved at du kommer til at bruge din syl i længere tid, kan det gavne dig mere at kigge efter syle med ergogreb, så du ikke skal ofre din komfort, når du skal arbejde i længere perioder.

Længde

Længden på klingen og størrelsen på håndtaget vil have indflydelse på sylens brugbarhed, hvor dybt den kan skære, og hvor langt den kan nå.

Hvis du derfor allerede nu ved at du kan risikere at arbejde i trange omgivelser, eksempelvis hvis du skal bruge en syl til el- eller VVS-arbejde, der ofte kan resultere i at du arbejder i små og snævre områder, bør du kigge på længere syle, der kan nå træet uden problemer.

For mange er prisen også en faktor, men syle er ikke et af de dyrere typer værktøj, og du kan derfor finde gode kvalitetssyle til fornuftige priser, som de fleste har plads til i budgettet.

Leveringstid
0
0
Vælg alle

 

 

Betalingskort

 

 

 

Samlet score: 4.7 af 5

avXperten
MenuKontaktKurvSøg
Dag-til-dag levering
Alle hverdage, året rundt
Robotstyrede priser
Sikrer dig en god pris
60 dages returret
Vi hjælper altid
E-mærket
Godkendt siden 2007