Leder du efter FM Nødradio eller Powerbanks?

Mejsel

Mangler du en mejsel, fx til at nemt fjerne gamle klinker, tapet m.m. så se vores udvalg her på siden. Vores mejsler kan både bruges af professionelle håndværkere samt private gør-det-selv folk.

Filtrér
Sortering

Læs mere om Mejsel

Boxer fladmejsel med håndtag
Boxer fladmejsel med håndtag

Med 2-komponent greb
Blød beskyttelseshåndtag

Læs mere Fjernlager
Levering: 3-5 hverdage
Senest 26. juli 2024
Boxer spidsmejsel med håndtag
Boxer spidsmejsel med håndtag

Med 2-komponent greb
Blød beskyttelseshåndtag

Læs mere Fjernlager
Levering: 3-5 hverdage
Senest 26. juli 2024

Mejsel - En af de mest brugte former for værktøj

Her på siden finder du vores udvalg af mejsler til alle dine projekter.

Det har været et stykke værktøj, som er blevet brugt i flere årtusinder, uden at have ændret sig særligt meget; derimod har den stadig bibeholdt næsten samme form og design i al den tid.

Mejsler ses ofte i træarbejde, men kan også bruges til at fjerne klinker og fliser på eksempelvis dit badeværelse.

De består af et stålblad forbundet til et håndtag oftest lavet af enten træ eller plastik.

Hammere til mejsler, og mere specifikt træhammere, er de instrumenter du oftest bruger til at slå bagenden af din mejsel, hvilket hjælper dig med at splitte, hugge, og forme træ, eller fjerne klinkerne på badeværelset med lethed.

Mejslen er tilgængelig i mange forskellige profiler og former, og derfor også stadig den bedste måde at præcisionsarbejde med træ; de har fået en status som en af de vigtigste stykker værktøj på værkstedet.

Næsten alle tømrere, snedkere, og trækunstnere har et godt sæt mejsler i deres værktøjskasse.

5 ting du skal overveje når du kigger på mejsler

Mejsler bruges ofte til at lave skæresnit på træ. 

Værktøjet er oftest enten fladt, seks- eller ottekantet, og formet som en kile med en tilskærpet ende.

De er oftest lavet af træ, og bruges til at arbejde med sten, metal, og træ.

Som regel har de en klinge i den ene ende, og en flad bund i den anden, der bruges til at slå på med hammere under særligt hårdt arbejde.

På bænkmejsler vil længden typisk være mellem 10-25 cm, mens murmejsler oftest ligger på omkring de 60-70 cm.

Da mejslerne er så gammelt et værktøj, er der også mange arkæologer der har tyet til at kalde dem stemmejern, da der har været en stor usikkerhed omkring hvordan mejslen, eller i det her tilfælde stemmejernet, er blevet brugt til.

Høvling er den metode, hvor træ bliver høvlet af lidt efter lidt, ved hjælp af en skærende bevægelse; du kan her ofte vælge at fjerne træ ved at høvle overfladen ved hjælp af håndkraft eller fjerne større stykker ved hjælp af en træ-hammer.

Det kommer generelt an på hvor dybt du ønsker at mejslen skal synkes ned i træet, hvilket kan justeres ved den vinkel du lægger mejslen på træet; jo stejlere vinkel, jo dybere graves bladet ned i træet.

Når du skal købe mejsler, kommer det meget an på hvad du personligt ønsker og mener du har brug for.

#1 - Mejslens forskellige former

Mejsler er almindelige at finde hos næsten alle træsmede, men blandt metalsmede kan du også finde en del forskellige mejsler i brug.

Der findes flere forskellige former for mejsler, og det kommer derfor også an på hvad du ønsker at bruge din mejsel til, og hvilke opgaver du har.

Den mest almindelige mejsel, har en lidt buttet form, og kaldes for en fladmejsel.

Du kan få dem i bredder mellem 20-35 mm, med varierende tykkelser.

Elektrikermejslen er derimod en meget flad mejsel, som mest af alt minder om et stykke hærdet fladjern med blad og slagflade; denne type mejsel fås også i flere varierende størrelser.

Krydsmejsler har et meget kort blad, ofte omkring 10-12 mm, som sidder på tværs af fladsiden; det er en særlig smal form for mejsel, der hovedsageligt bruges til præcisionsarbejde.

Drejemejsel er en af de eneste mejsler, der ikke er beregnet til at slå på, men skal holdes i hånden; de er også kendt som drejejern.

#2 - Træ- eller plastikhåndtag til din mejsel

Det er det værd at overveje om hvilket type håndtag dine mejsler skal have, da både træ og plastik har deres fordele og ulemper.

Håndtag af træ er oftest kønnere end deres plastik-modpart, og kan samtidigt også give dig stor komfort ved længerevarende brug. 

Plastikhåndtag er derimod ofte reklameret som at være revne-sikker, og er derfor ofte mere ideelle til heavy-duty arbejde.

Hvis du vælger greb af træ, bør du vælge hårdt træ, der gror langsomt men sikkert, såsom aske, eg, bøg, og avnbøg; de giver nemlig mere styrke til håndtaget, og har færre svage punkter i selve træet.

#3 - Forstærkning og jernrør på din mejsel

Forstærkninger og jernrør er ofte vigtige features på en mejsel, da begge er designet til at støtte værktøjet.

En god tommelfingerregel at huske på, er at finde mejsler, hvor selve forstærkningen er nogenlunde samme diameter som bunden af håndtaget.

Det sikrer nemlig at, når du bruger mejslen, kan selve klingen ikke slås længere ned i håndtaget, hvilket ellers ville kunne få den til at splitte.

Jernringe omkring bunden af håndtaget giver også din mejsel ekstra støtte til både håndtag og klingen under løft, og hjælper også med at beskytte håndtaget mod at splitte.

#4 - Klingens materiale

I senere år, er flere og flere former for stållegering blevet udviklet specifikt til værktøjsklinger, og det kan være svært at kunne kende forskel på dem. 

Mange mejsler laves nu af højhastighedsstål, med en krom vanadium-legering, hvilket er meget hårdere end den meget populære karbon stål, og også langt mindre tilbøjelig til de dertilhørende problemer.

Ved at skifte over til højhastighedsstål med krom vanadium-legering, vil du derfor undgå at klingen mister sin skarphed, samt bliver mere skrøbelig, hvis den bliver for varm under slibning.

Krom vanadium-legeret stål er mindre tilbøjelig til at blive “træt” end andre typer stål, hvilket gør at denne type materiale derfor er bedre til mejsler, der skal slås med hammer.

#5 - Slibning og vedligeholdelse af din mejsel

Mejsler kan slibes manuelt på slibesten eller mekanisk ved hjælp af slibemaskiner.

Med nye mejsler er det ideelt at flade og pudse bagsiden af klingen; selve skærepunktet på mejslen formes nemlig, når du sliber bagsiden af mejslen.

Når du sliber mejslen, er det også vigtigt at vedligeholde vinklen på selve affasningen, og derfor kan det være essentielt at undersøge en slibningsguide.

Hvis du benytter forskellige slibesten, bør du begynde med den mest ru og derefter arbejde dig op mod den fineste slibesten.

Det er dog vigtigt at huske på at undgå kontamination mellem stenene, da rest kan sidde fast på klingen, hvilket kan skade selve klingen; derfor opfordres du til at rengøre klingen før du bevæger dig op til næste sten.

Så snart bagsiden af klingen er poleret, kan du bruge den fineste slibesten til resten af klingen.

Herefter kan du smøre klingen ind i let værktøjsolie, hvilket vil beskytte klingen mod rust og korrosion, og hvis du ønsker en bedre beskyttelse mod rust, kan du herefter lægge mejslen ned i korrosionbeskyttelsesposer.

Du opfordres også til at opbevare mejslerne i en passende værktøjskasse eller -taske, og kan bruge mejselkantbeskyttere til spidsen af din mejsels klinge.

Det er også vigtigt at være påpasselig omkring at lade de forskellige klinger komme i kontakt med hinanden, da det kan komme til at skade klingerne.

Til sidst, sørg altid for at undersøg din mejsel før brug, og hvis håndtaget er skadet, bør du erstatte det øjeblikkeligt.

Produkttype
0
0
0
0
0
Vælg alle
Brand
0
0
0
0
0
0
0
Vælg alle
Leveringstid
0
0
0
0
0
Vælg alle
Pris (kr)
Min:
Max:

 

 

Betalingskort

Samlet score: 4.9 af 5

avXperten
Sprog: DA flag NO flag
Menu Kontakt
Kurv
Søg
Vi sender pakken i dag
Bestil inden kl. 20.30
Robotstyrede priser
Sikrer dig en god pris
60 dages returret
Vi hjælper altid
E-mærket
Godkendt siden 2007